Photo by Vanja Čerimagić for Narrative Witness, "Boys Like Birds / Dječaci Kao Ptice"

Photo by Vanja Čerimagić for Narrative Witness, "Boys Like Birds / Dječaci Kao Ptice"

[ENGLISH BELOW]

2018

19. feb. U intervjuu za irski magazin The Well Review, Mirza Purić govori o prevođenju, književnosti, BiH i drugim temama. Novi broj magazina donosi temat posvećen bh poeziji, koji je priredila Ferida Duraković, i u njemu pjesme naših članica Dijale Hasanbegović i Selme Asotić, kao i naših prijateljica Anite Pajević, Lidije Deduš, Adise Bašić i Šejle Šehabović.


2017

Juni-decembar. Naša kolaboracija s grupom Narrative Collective iz Atlante objavljena je kao temat u šest izdanja žurnala EuropeNow koji izdaje sveučilište Columbia. U svakom nastavku izišla su dva ili tri teksta (poezija i proza), od kojih je neke preveo sa bosanskog/hrvatskog/srpskog Mirza Purić, te odgovori sarajevskih fotografa na njih. Ukupno smo objavili 17 tekstova i slika, i predstavili šest fotografa. Tu je link na Sadržaj na stranici EuropeNow. U svom Uvodu u temat, Stacy Mattingly priča priču o našoj kolaboraciji. Uživajte!

30. maj: Izišao je dugo očekivani poetski prvijenac Dijale Hasanbegović pod naslovom Neće biti djece za rat! Promocija se održava u galeriji Zvono 30. maja. Pročitajte intervjue s Dijalom u Oslobođenju i Urban magazinu. Također je razgovarala s voditeljem emisije Oko Balkana na Radiju Beograd 2. Izbor pjesama iz zbirke možete naći na portalu Strane. O ovoj knjizi Mehmed Begić je rekao, "...Ova je zbirka zatamnjeno srce koje ne odustaje od svjetla. Već sa čitanjem prve pjesme postaje kristalno jasno da je ona rijetka kombinacija upravo spomenutog. Sretan sam što postoji i što znam gdje je mogu naći. I kad god se osjetim dovoljno snažnim za svoje strašnije svjetove i njihove mrakove, prenosit ću im stih jedne od pjesama iz ove zbirke. Činit ću to kao ultimativnu poruku i jednu sasvim ličnu prijetnju: Ne dam djecu za rat!“"

Naš prevoditelj Mirza Purić gostujući je urednik temata pod nazivom „Poets and Power: Language of Resilience from Central and Eastern Europe“ (Pjesnici i moć: jezik otpora u centralnoj i istočnoj Europi) u novom broju magazina EuropeNow. Preveo je i objavio izbor novih uradaka izvrsnih pjesnikinja i pjesnika, uključujući dvije pjesme naše Selme Asotić. U tematu su se našli i radovi Bojana Krivokapića, Darka Cvijetića, Anje Marković i Lidije Deduš. Malo je reći da smo impresionirani njihovom maštovitošću i rasponom uvida, kao i vizijom urednice Katrine Øgaard Jensen. Čestitke svima!

U subotu (18. feb.) će se održati promocija prvog broja časopisa za feminističku teoriju i umjetnost “Bona”. Osnivačice i urednice, Selma Asotić (SWW) i Marina Veličković, predstavit će koncept Bone i govoriti o objavljenim radovima. Pored Selme Asotić, čija je pjesma uvrštena u prvi broj, čitateljice i čitatelji će imati priliku pročitati dvije pjesme još jedne članice SWW-a Dijale Hasanbegović koja otvara i zatvara prvo izdanje Bone. 

Naš Mirza Purić objavio je novi prijevod u EuropeNow žurnaluMerman, Tea Tulić.

2016

28. oktobar. Udruženje za jezik i kulturu “Lingvisti” i knjižara Books.ba dovode poeziju u sarajevsko naselje Hrasno (općina Novi Grad). Među organizatoricama je i naša Selma Asotić, koja će moderirati veče ali i čitati vlastite radove, skupa s pjesnikinjama Dijalom Hasanbegović i Bjankom Alajbegović. Nekoliko pjesnikinja čiji radovi su objavljeni u magazine NEMA, koji je osnovala i uređuje Matea Šimić, predstavit će svoje pjesme putem audio snimaka. “Neće poezija spasiti svijet,” kaže Selma, “barem to znamo. Ali ipak može deautomatizirati percepciju, protresti, poremetiti stvari. Ja samo želim izložiti ljude anti-normalizirajućem učinku poezije.”

11. oktobar. Novi rad Selme Asotić objavljen na portalu "Strane."

8. septembar. NEMA nastavlja turneju u Zagrebu, u knjižari booksa.hr.

19. august. Ponovo gdje je sve počelo -- dvije godine nakon prvog objavljenog uratka, NEMA se predstavlja Sarajevu u knjižari Buybook. Saznajte više o ovom književnom magazinu i uživajte u odabranim djelima mladih autora. Petak 19., ne propustite!

1. august. Novi rad Dijale Hasanbegović objavljen na portalu "Strane".

Dvadeset i prvog maja sudjelujemo u čitanju u sklopu projekta BORDERS s grupom Narrative Collective iz Atlante, koje će se održati u Atlanti, Georgia, USA, u Goat Farm Arts centru, 20 sati po lokalnom vremenu. Čitat ćemo svoje radove putem video linka!

Makedonski književni žurnal Blesok u novom broju donosi pet pjesama Dijale Hasanbegović u prijevodu Đoke Zdraveskog.

Selma Asotić i Zerina Zahirović su za Strane prevele "On Earth We're Briefly Gorgeous" Oceana Vuonga.

Žurnal Asymptote je upravo objavio novi broj kojim slavi petu godišnjicu postojanja. U rubrici Poezija čitajte izbor pjesama naše Dijale Hasanbegović u prijevodu Mirze Purića. Dijalina zbirka izlazi na proljeće!


2015

30. novembar 2015. Za Strane: pjesme Dijale Hasanbegović iz nadolazeće zbirke poezije, koja izlazi ove zime. Stay tuned!

19. novembar 2015. Veoma smo uzbuđeni što možemo s vama podijeliti prvu godišnjicu NEME, magazina koji je osnovala i uređuje naša Matea Šimić. 

13. novembar 2015. S oduševljenjem objavljujemo da je rad našeg prevoditelja Mirze Purića nominiran za prestižnu američku Pushcart nagradu. Mirzin prevod odlomka iz knjige Transatlantic Mail, zbirke korespondencije između Miljenka Jergovića i Semezdina Mehmedinovića, objavljen je u žurnalu Asymptote, u kojem je Mirza angažiran kao dopisni urednik za BiH. Čestitamo, Mirza!

29. oktobar 2015. Sudjelujemo na Sarajevskim danima poezije! Raspored možete vidjeti ovdje. Naša dva događaja su u četvrtak, 29. oktobra. U 16 sati čitat ćemo na priredbi koju vodi naša Dijala Hasanbegović. U 19:30 istog dana, Dijala Hasanbegović će čitati svoju poeziju na događaju koji moderira naša Zerina Zahirović. Dođite!

05. oktobar 2015. Ove sedmice pokrećemo projekat Borders, književnu saradnju s udruženjem Narrative Collective iz Atlante. Obavještavat ćemo vas o toku projekta.

29. septembru 2015. Portal strane objavio je izbor pjesama Yusefa Komunyakaa u prijevodu Mirze Purića.

25. august 2015. Naš prevoditelj Mirza Purić objavio je prevode pjesama Anite Pajević na blogu žurnala Asymptote. Anita je nedavno dobila nagradu Mak Dizdar za malde pjesnike. Mirza je urednik za BiH pri žurnalu Asymptote.

27. juli 2015. Žurnal Asymptote objavio je na svom blogu esej SWW-ove autorice Stacy Mattingly, pod naslovom “Making Narrative Witness: A Caracas-Sarajevo Collaboration”, u kojem govori o našem projektu s kolegama iz Venecuele. Tu su i linkovi na našu višejezičnu zbirku radova koju je objavio International Writing Program, University of Iowa.

05. oktobar 2015. Ove sedmice pokrećemo projekat Borders, književnu saradnju s udruženjem Narrative Collective iz Atlante. Obavještavat ćemo vas o toku projekta.

29. septembru 2015. Portal strane objavio je izbor pjesama Yusefa Komunyakaa u prijevodu Mirze Purića.

25. august 2015. Naš prevoditelj Mirza Purić objavio je prevode pjesama Anite Pajević na blogu žurnala Asymptote. Anita je nedavno dobila nagradu Mak Dizdar za malde pjesnike. Mirza je urednik za BiH pri žurnalu Asymptote.

27. juli 2015. Žurnal Asymptote objavio je na svom blogu esej SWW-ove autorice Stacy Mattingly, pod naslovom “Making Narrative Witness: A Caracas-Sarajevo Collaboration”, u kojem govori o našem projektu s kolegama iz Venecuele. Tu su i linkovi na našu višejezičnu zbirku radova koju je objavio International Writing Program, University of Iowa.

12. juni 2015. Nedžla Ćemanović i njene kolegice i kolege s master studija kreativnog pisanja pri International University of Sarajevo objavili su antologiju svojih radova pod naslovom: Coups, Haircuts and Cockroaches, u Galeriji Mak. Sam događaj, kao i štampanje knjige, podržali su ambasada Republike Irske u Ljubljani, te International University of Sarajevo. Projekt je nadzirala Dr. Julie Bates sa IUS. U knjizi nam se nude kratke priče, i jedan filmski scenarij. Nedžlin rad je priča pod naslovom “Cockroaches Never Die”.

Devetog juna 2015 blog žurnala Asymptote objavio je pjesmu "Skica" Zerine Zahirović, u engleskom prijevodu Mirze Purića.

U aprilu i maju 2015, SWW je učestvovao u dva programa Ambasade SAD u BiH u sklopu kojih je održao dvije radionice kreativnog pisanja za profesore srednjih škola iz raznih dijelova BiH. Počastvovani smo što smo imali priliku upoznati ove kolege i kolegice i raditi sa njima. Na ovom linku možete pročitati više o jednoj od održanih konferencija.

U martu 2015, dr. Julie Bates je pozvala SWW da održi radionicu za studente master programa u sklopu predmeta kreativno pisanje na Medjunarodnom univerzitetu u Sarajevu (IUS). Ovaj dogadjaj je objavljen i na web stranici univerziteta. Izuzetno smo sretni i ponosni što nam je pružena ova prilika.

Međunarodni spisateljski program (International Writing Program) pri Sveučilištu u Iowi (University of Iowa) je upravo objavio neke naše radove. Sa našim kolegicama i kolegama iz Caracasa, te fotografima iz Sarajeva i Caracasa, sudjelovale smo u prvoj međunarodnoj spisateljskoj kolaboraciji u organizaciji IWP-a. Višejezična zbirka radova je sada dostupna za pregled.

U Caracasu, vijest o razmjeni objavljena je na Contrapunto.com, QueLeer, i FicciónBreve Venezolana. Također je objavljena na stranici Odsjeka za kreativno pisanje pri Univerzitetu u Bostonu.

Žurnal Real Pants je sastavio višejezični prilog/historiju koristeći citate učesnika Narrative Witness razmjene.
 

2012-2013

Godine 2013, žurnal H.O.W. objavio je izbor naše poezije na dva jezika, uz audio snimke na kojima čitamo svoje radove na bosanskom/hrvatskom/srpskom.

Održale smo nekoliko čitanja u Galeriji Boris Smoje, našem omiljenom okupljalištu, a 2013. smo, skupa s jednim bluegrass/folk bendom, izvodile svoje radove u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR). Recenzija događaja izišla je u Sarajevo Timesu.

  
                                                                  ~ ENGLISH STARTS HERE ~
 

2018

19 Feb. In an interview for the Irish journal The Well Review, our Mirza Purić talks about translation, literature, BiH and other topics. The new issue of TWR contains a feature on BiH poetry, curated by Ferida Durakovic, including SWW’s Dijala Hasanbegović and Selma Asotić, as well as our friends Anita Pajević, Lidija Deduš, Adisa Bašić and Šejla Šehabović. ENJOY!


2017

June - December. Our collaboration with Atlanta's Narrative Collective has run as a special feature  in EuropeNow Journal at Columbia University for six issues. Each issue includes 2-3 texts (poetry and prose), some in Mirza Purić's translation from B/C/S, and photographic responses to the texts by a Sarajevo photographer. In all, we've published 17 texts and images and have featured six photographers. Here's a link to our Contents page at EuropeNow. Stacy Mattingly's introduction to the feature, "The Borders Project: Sarajevo Writers' Workshop + Atlanta's Narrative Collective," tells the story of our collaboration. Enjoy the work!

30 May. Dijala Hasabegović's anticipated debut poetry collection, "Neće biti djece za rat" ("Kids for War"), is out! The promotion is being held at Zvono in Sarajevo on 30 May. Find interviews with Dijala in Oslobodjene and Urban Magazin. She also spoke with Radio Belgrade 2's Oko Balkana. Read poems from the collection in Strane. Of the book, Mehmed Begić says, "...This book is a darkened heart that refuses to give up on light. This becomes perfectly clear after the first poem. I am happy it exists, and I am happy to know where to find it. And when I feel strong enough to handle the scarier of my worlds and the darknesses they hide, I will convey to them a line from one of the poems from this book, as the ultimate message, and a very personal threat: You cannot have my kids for war!” We are honored to call Dijala friend and to continue to learn from her fine, ground-breaking work.

1 March. SWW translator Mirza Purić is guest editor of a special feature called "Poets and Power: Language of Resilience from Central and Eastern Europe" in the new issue of EuropeNow Journal. He translated and published a slew of new pieces by some outstanding contemporary writers -- including 2 poems by SWW's Selma Asotić, along with moving work by Bojan Krivokapić, Darko Cvijetić, Anja Marković, and Lidija Deduš. We are beyond impressed by the range and imagination here. And by the vision of editor Katrine Øgaard Jensen.

18 February. The first issue of Bona, a magazine of feminist theory and art, will be launched on Saturday. The founders and editors, Selma Asotić (SWW) and Marina Veličković, will introduce the magazine and talk about the sumbissions in the first issue. In addition to a poem by Selma Asotić, Bona features the work of another SWW member, Dijala Hasanbegović, whose poems open and close the first issue.

5 January. Our Mirza Purić has a new translation up at EuropeNow Journal -- Merman by Tea Tulić.


2016

28 October.  Udruženje za jezik i kulturu and Books.ba are bringing poetry to Hrasno in Sarajevo (Novi Grad). One of the organizers is our Selma Asotić, who will both moderate the event and read from her work, along with poets Dijala Hasanbegović and Bjanka Alajbegović. Poets whose work has been published in NEMA, founded and edited by Matea Šimić, will present poems via audio. “Poetry won't save the world,” Selma says, “that much we know. But it can still de-automatize perception, disturb, and rattle. I just want people to be exposed to the anti-normalizing air of poetry.” 

11 October. New poems by our Selma Asotić in Strane.

8 September. NEMA continues its tour in Zagreb at booksa.hr.

19 August. Back to where it all began -- 2 years after its first published piece, NEMA is presenting itself to Sarajevo at Buybook. Find out more about this literary magazine and enjoy the selected pieces of young authors. Friday, 19 August, don't miss it!

1 August. New work from our Dijala Hasanbegović in Strane.

21 May. We are participating in THE BORDERS PROJECT reading with Atlanta's Narrative Collective in Atlanta, Georgia, USA, at the Goat Farm Arts Center, 8 pm. Details here. We'll be reading our work via video!

The new issue of the Macedonian literary journal Blesok features five poems by Dijala Hasanbegović, translated by Đoko Zdraveski.

SWW's Selma Asotic and Zerina Zahirovic have a new translation published in Strane -- "On Earth We're Briefly Gorgeous" by Ocean Vuong.

Asymptote Journal has just released its 5th Anniversary issue -- it includes poems by SWW's own Dijala Hasanbegovic, translated by our Mirza Purić. Dijala's poetry collection is forthcoming! (AUDIO INCLUDED HERE).
 

2015

30 November. Published in Strane: poems from Dijala Hasanbegović -- from her upcoming collection due out this winter. Stay tuned!

19 November. We are very excited to share this one-year-anniversary issue of NEMA, founded and edited by our Matea Šimić, complete with a new design and some wonderful offerings.

13 November. We are thrilled to announce that work by our translator, Mirza Purić, has been nominated for the prestigious Pushcart Prize (US). Mirza's translation of this excerpt from "Transatlantic Mail," the correspondence between Miljenko Jergović and Semezdin Mehmedinović, was published in Asymptote Journal, where Mirza is also an editor-at-large. Congratulations, Mirza!

29 October. We will be participating in Sarajevo Days of Poetry this week! The schedule is posted here. Our events are on Thursday, 29 October. At 16h, we'll be reading as part of an event led by our own Dijala Hasanbegović. At 19,30 Thursday evening, Dijala Hasanbegović will read as part of a group moderated by our own Zerina Zahirović. Come see us!

5 October. This week we launch The Borders Project: A Literary Collaboration with Atlanta’s Narrative Collective. We will share more as the project unfolds.

29 September. New Bosnian/Croatian/Serbian translations of poems by Yusef Komunyaaka—by SWW’s Mirza Purić—are now up on Portal Strane.

25 August. SWW’s Mirza Purić has new translations of poems by Anita Pajević up on Asymptote Journal’s blog. Pajević recently won the Mak Dizdar prize for young poets. Mirza is an Asymptote editor-at-large.

27 July. Asymptote Journal posted an essay on its blog by SWW’s Stacy Mattingly, “Making Narrative Witness: A Caracas-Sarajevo Collaboration,” about our project with colleagues in Venezuela. You can link there to our multilingual collection of work featured by the University of Iowa’s International Writing Program.

12 June. Nedžla Ćemanović and her colleagues in the MA in Creative Writing at the International University of Sarajevo released an anthology of their work, Coups, Haircuts and Cockroaches, at Galerija Mak. The book printing and event were supported by the Irish Embassy in Ljubljana and the International University of Sarajevo. Dr. Julie Bates of IUS supervised the project. Short stories and a film script are among the book’s offerings. Nedžla’s featured work is the story “Cockroaches Never Die.”

9 June. Asymptote Journal's blog published Zerina Zahirović's poem, "Sketch," translated into English by Mirza Purić.

In April and May, SWW participated in two U.S. Embassy programs, providing creative writing workshops to teachers from around Bosnia and Herzegovina. We were so honored to meet and share with these colleagues. One of the conferences is highlighted here.

In March, SWW was invited by Dr. Julie Bates to give a workshop for students in the MA in Creative Writing at the International University of Sarajevo (IUS). The university has featured our experience on its website. We had an incredible time!

Our work has recently been showcased by the University of Iowa’s International Writing Program. With our colleagues and friends in Caracas, Venezuela, along with photographers in both cities, we participated in IWP’s first Narrative Witness exchange – A Caracas-Sarajevo Collaboration. Enjoy the collection!

In Caracas, Contrapunto.com, QueLeer (online), and FicciónBreve Venezolana featured the exchange. So did Boston University's Creative Writing department.

The journal Real Pants put together a multilingual feature/history, using quotes from Narrative Witness participants.


2012-2013

In 2013, H.O.W. Journal published our poetry bilingually and included audio of us reading our work in Bosnian/Croatian/Serbian.

We’ve given readings at our favorite watering hole, Galerija Boris Smoje, and, in 2013, performed our work, along with a bluegrass/folk band, at the Sarajevo War Theatre (SARTR). The Sarajevo Times reviewed our SARTR performance.